lördag 4 juli 2015

Årets hönsmammor

Snälla och vänliga Silvia (1 år) fick på nationaldagen 2 kycklingar. Dessa har hon lugnt och metodiskt uppfostrat och nu är de så stora att de fått flytta ut i kycklingburen på gräsmattan. Där trivs de bra förutom när hundarna blir för nyfikna och närgångna. Då blåser Silvia upp sig och skyndar sig att få in sina barn i huset.

Silvia är en liten höna och tydligen ganska populär hos våra tuppar. Detta gjorde att hon i våras var ganska tufsig och luggsliten. 
Tiden som mamma i avskildhet har gjort henne gott och nu skimrar hennes nya fjädrar vackert i grönt med en fin liten krage om halsen. Kycklingarna Svea och Gustav har förresten bytt namn med varandra, då den ljusa verkar vara en tupp.




Agneta (också 1 år) är en kraftig höna med häftigt humör och bestämda åsikter. Redan tidigt i våras var hon sugen på att ruva, men då tyckte vi att det var för tidigt. När vi så småningom tyckte det var dags och gjorde i ordning ett rede, passade det dock inte henne utan de äggen fick kallna bäst de ville. 

Längre fram på sommaren ledsnade hönan Anne-Li på sina ägg, men innan de hann kallna gjorde jag ett nytt försök med Agneta. Och nu passade det! 

Mycket ihärdigt har hon ruvat och hackat mot alla som stört. Resultatet har (hittills) blivit tre ljuvliga kycklingar som försvaras på samma sätt. Mot kycklingarna är hon däremot en snällt kuttrande mamma som matar dem med godsaker. En riktig hönsmamma i ordets rätta bemärkelse, alltså!







Lilla Grå, Lilla Gul och Lilla Svart -
kanske det sötaste man kan se...

Det är roligt att till och med hönor har så olika personligheter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar